
Geçtiğimiz yazıda Home Assistant‘ın ne olduğundan biraz bahsetmiştim. İlgilenenler için hem mimarisini hem de özelliklerini incelediğimiz bu güzide aracı bu yazıda en kolay haliyle nasıl kuracağınızı anlatmaya çalışacağım.
Bir önceki yazıyı henüz okumadıysanız Home Assistant’ın ne işe yaradığını ve evinizi akıllandırma konusunda nasıl en iyi arkadaşınız olacağını öğrenmek için o yazıyı bir giriş yazısı olarak okuyabilirsiniz.
Home Assistant’ın bir kaç kurma yöntemi olduğundan bahsetmiştim. Bu yazıda bir tek kart bilgisayara nasıl kurulacağından bahsedeceğim. Dolayısıyla kurulum için bir Raspberry Pi ya da desteklenen diğer cihazlardan birine ihtiyacınız olacak.
Gerekli Malzemeler
Öncelikle bize gereken malzemelere bakalım.
- Raspberry Pi 3 ya da 4 ya da Asus Tinkerboard.
- Orijinal ya da yüksek akım verebilen bir USB güç kaynağı.
- Minumum 16 GB ya da daha büyük Class A2 bir Micro SD kart ve kart adaptörü.
- Bir dizüstü bilgisayar (Linux, Windows ya da MacOs kurulu).
- Bir USB bellek – gerekmesi halinde –
- Kablolu ya da kablosuz bir bağlantı.
Eğer elinizde varsa Raspberry Pi 2 de kullanabilirsiniz ama ne yazık ki Pi Zero ve Pi 1 desteklenmiyor. Ben çok uzun süre Pi 3 ve Tinkerboard kullandım. Şu andaki fiyatlarına baktığımda eğer uzun süreli bir kullanım planlıyorsanız ve birden fazla eklenti kullanacaksanız size tavsiyem bir Pi 4 almanız olur ama daha mütevazı bir kurulum için Pi 3 de yeterli olacaktır.
Bu cihazların çoğu micro usb üstünden güç aldıkları için aslında basit bir telefon şarj adaptörü ile bile çalışmaları mümkünken özellikle yüksek performanslı işlem ihtiyaçlarında çektikleri akım adaptör tarafından karşılanamadığı için sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu sebeple mutlaka orijinal adaptör kullanmaya çalışın.
Micro SD kartta ise yatırım yapmaktan çekinmeyin derim. Benim hayatta en katlanamadığım şeylerden birisi yavaş çalışan ya da geç tepki veren elektronik cihazlardır. Nerede bir rezistif ekran görsem ya da bir cihaz istediğimi yapmak yerine hemşehrim hele geç bir soluklan dese içimden sanki 1.000 atlının önünde muzaffer bir komutanmışım da cihaza saldırmaya hazırlanıyormuşuz gibi hissettiğim bir öfke seli kopar.
O yüzden ne benim gibi mülayim, sakin, minnoş bir insanı kızdırın ne de siz akıllı eviniz için saçınızı başınızı yolun. İyisi mi, şöyle okuması yazması efendi gibi olan bir paket yükleyeceğim diye kırk saat düşünmeyecek bir hafıza kartına yatırım yapın.
Geri kalan donanımsa sadece bir kere kullanılacağı için özel bir seçim yapmanıza gerek yok.
İmaj Hiç Bir Şeydir…
Home Assistant Kurulumu için bize ilk gerekecek şey bilgisayarımızda yazılımın çalışmasını sağlayacak olan imaj. Bu imaj Home Assistant’ın çalışması için gereken tüm dosyaları sağlamakta.
Home Assistant her ne kadar bir Linux işletim sistemi üzerinde Docker konteynerleri aracılığıyla çalışsa da bu yöntemde bu konularla ilgili bilgi sahibi olmanıza gerek yok. Bu süreçlerin tamamını Home Assistant Supervisor yazılımı arayüzden çok basitçe yönetmenize izin veriyor.
O zaman ilk adım olarak Home Assistant’ın web sitesini ziyaret edelim ve kullandığımız cihaza ait imajı bulalım.

İlgili dosyaya tıklayıp bilgisayarımıza inmesini bekleyelim. Cihazınız tarafından desteklenmeyen bir imaj dosyasıyla kurulum yapmak muhtemelen olumlu sonuçlanmayacağından eğer elinizdeki cihaz buradaki listede yoksa lütfen alternatif kurulum yöntemlerini deneyin.
Balena Etcher Her Şey!
İmaj dosyasını indirdikten sonra Home Assistant kurulumu için bize gereken diğer aşamaya geçebiliriz. Bu aşamada ilgili imaj dosyasını hafıza kartına yazmamız gerekecek. Bunun için eğer deneyimliyseniz komut satırını da kullanabilirsiniz ama benim tavsiyem Balena Etcher kullanmanız olacak.
Etcher her işletim sistemine kurabileceğiniz ve imaj yazma işlemlerinde kolayca kullanabileceğiniz bir program. Yazıyı uzatmamak için Etcher kurulumunu anlatmıyorum ve bunu sizin çözebileceğinizi düşünüyorum =)

Yazılımın kullanılması son derece basit. Etcher’ı çalıştırmadan önce hafıza kartını bilgisayarınıza takın. Yazılımı çalıştırdığınızda indirdiğiniz imajı en solda yer alan ikona tıklayarak bilgisayarınızdan bulun ve seçin. Ortadaki disk ikonuna tıklayarak hafıza kartınızı seçin. Ve en sağdaki Flash tuşuna basarak işlemi başlatın.
Dikkat Dikkat!
Etcher’da imajın yazılmasını istediğiniz diskin hafıza kartınız olduğundan emin olun. Yanlışlıkla bilgisayarınızın kendi hard diskine imaj yazmak istemezsiniz. Aynı zamanda imaj yazdığınız karttaki tüm bilgilerin silineceğini de unutmayın. Veri kaybı yaşamanızı istemeyiz.
İmaj yazma işlemi hafıza kartınızın hızına bağlı olarak bir kaç dakikanızı alacaktır. Eğer bu süreç 15-20 dakika gibi sürelere uzuyorsa hafıza kartınızın sağlığından emin olmanızı tavsiye ederim.

İşlem tamamlandığında hafıza kartınız cihazınızda çalışmaya hazır gelecek. İşletim sisteminiz hafıza kartınızı görmeyebilir lütfen dikkate almayın.
Bu adımı tamamladıktan sonra cihazınızı elektriğe ve bir ethernet kablosuyla ağınıza bağlayabilirsiniz.
USB Bellek ve Ağ Ayarı
TL;DR – Okumadım Kardeş Durumum Yoktu
Eğer cihazınızı ağınıza kablosuz iletişim kullanmadan Ethernet kablosu ile bağlayacaksanız bu bölümü atlayabilirsiniz.
İmajınızı hazırladıktan sonra Home Assistant kullanmakla aranızdaki tek engel ağ bilgilerinizi Home Assistant’a tanıtmak olacak. Çoğu tek kart bilgisayar artık hem kablolu hem kablosuz bağlantıyı destekliyor. O yüzden kartı gözden ırak bir yere koymak isterseniz ya da elinizde port / kablo bulunmuyorsa ve kartınız destekliyorsa Home Assistant’ı kablosuz olarak da kullanabilirsiniz.
Tüm otomasyonunuz ağ iletişimine bağlı olacağından size tavsiyem cihazı sinyal kalitesinin yüksek olduğu, kopmaların ve paket kayıplarının az olacağı bir yere konumlandırmanız olacak.
Home Assistant headless çalışan bir yazılım. Yani kullanmak için karta bir monitör bağlamak zorunda değilsiniz doğrudan kendi bilgisayarınızın tarayıcısından bağlanabilirsiniz. Bunun dezavantajıysa kablosuz bağlantı ayarlarını yapmak için ek bir adım atmanız gerekmesi. İşte burada bir USB belleğe ihtiyaç duyuyoruz.
Belleğe tek dosya yükleyeceğimiz için boyutunun hiç bir önemi yok. Belleğimizi FAT32 olarak biçimlendiriyoruz ve disk ismini CONFIG olarak belirliyoruz.
Biçimlendirdiğimiz belleğin içinde network isminde bir klasör oluşturuyoruz ve bu klasörün içinde ise my-network isimli bir dosya oluşturuyoruz. Dosyanın .txt, .odt, .docx vb gibi bir uzantısının olmamasına dikkat ediyoruz.
Bu dosyayı Visual Studio Code, Notepad++, Vim, Emacs gibi sevdiğimiz bir metin editörü ile açarak içini ağ isterlerimize göre dolduruyoruz. Örnek bir kablosuz ayar dosyasını aşağıda paylaşıyorum.
[connection]
id=my-network
#kendiniz bir uuid oluşturmak isterseniz https://www.uuidgenerator.net/ adresinden oluşturabilirsiniz.
uuid=72111c67-4a5d-4d5c-925e-f8ee26efb3c3
type=802-11-wireless
[802-11-wireless]
mode=infrastructure
ssid=KABLOSUZ-AG-ADINIZ
[802-11-wireless-security]
auth-alg=open
key-mgmt=wpa-psk
psk=KABLOSUZ-AG-ANAHTARINIZ
[ipv4]
method=auto
[ipv6]
addr-gen-mode=stable-privacy
method=auto
Burada ilgili kısımları kendi ağınıza uygun olarak değiştirebilirsiniz. Eğer cihazınıza sabit bir IP adresi vermek isterseniz [ipv4] bloğunu aşağıdaki gibi değiştirin.
[ipv4]
method=manual
#adres formati sabitip/subnet;gateway seklinde
address=192.168.1.111/24;192.168.1.1
dns=8.8.8.8;8.8.4.4;
Home Assistant Kurulumu Tamamlanıyor
Home Assistant kurulumu ile ilgili atmamız gereken son adım cihazımızı elektriğe ve ağımıza bağlamak olacak. Hafıza kartını ve eğer bir önceki bölümde USB hazırladıysanız bu belleği kartınıza takın. Ethernet kablonuzu bağlayın ve kartınıza son olarak güç verin.
Bu aşamada eğer her şey yolunda gittiyse cihazınız ağınıza ve oradan da İnternet’e bağlanacak ve Home Assistant’ın çalışması için gerekli dosyaları indirmeye başlayacak. Bu ağınızın, cihazın ve hafıza kartının hızına bağlı olarak 15-20 dakika içinde tamamlanacaktır.
Dilerseniz tarayıcınızdan http://homeassistant.local:8123/ adresine giderek süreci takip edebilirsiniz. Eğer router’ınız mDNS yönlendirmesi desteklemiyorsa – yani yukarıdaki adres çalışmıyorsa – http://homeassistant:8123 adresini de deneyebilirsiniz. Bu adrese de ulaşamıyorsanız cihazınıza IP adresi üzerinden erişebilirsiniz. Bu durumda ulaşmanız gereken adres http://<ip-adresi>:8123 olacaktır.
Olası Hatalar
Bu IP adresini öğrenmek için router’ınızın arayüzünü kullanabilirsiniz. Çoğu router ağa bağlı cihazların bir listesini vermektedir. Bu sayede cihazın aldığı IP adresini görebilirsiniz. Eğer cihazınız IP almadıysa USB bellek oluşturduysanız bu adımı kontrol edebilirsiniz. Hata tekrarlanırsa bu sefer imajı yeniden indirmeyi ve yazdırmayı deneyebilirsiniz.
Her şey yolunda gidip süreç tamamlandığında karşınıza onboarding ekranı gelecektir. Bu ekranı gördüğünüzde Home Assistant kurulumu tamamlanmış olacaktır. İlk ayarları nasıl yapacağınızı diğer yazılarda anlatacağım. Bu yazılardan ilkine buradan ulaşabilirsiniz.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.
Abi selam, bu gibin yazılarında beni teşvik ettiğin için teşekkür ederim. Abi iznin olursa sorularım var, öncelikle raspberry fiyatları yüksek geldi (bana) şahsen ona vereceğim para ile mijia kamera, hue set, mi home set vb, alırım bende abi home assistanti android cihaza Terminal ile (tirmux) kurdum. Cihaza sabit yerel ip atadım. (192.168.1.x şeklinde) sorum şu, cihaza evin interneti den değil de farklı internet ten girmek istediğimde giremiyorum. İss sağlayıcğım ip adresini cgn şeklinde veriyor. Bunun bir ( sabit ip siz bir çözümü var mı) şöyle ki bu sorunu vps sunucu ile halledebilir miyim? Veya dyndns gibi sitelerle dinamik DNS ile sorunumu çözebilir miyim? Veyahut modemi vpn e direkt çıkış vererek sorunumu halledebilirmiyim? Abi yardıma ihtiyacım var. Yazılarınla bizi aydınlattığın için teşekkür ederim.. Eğer abi bana cevap verecek olursan, şimdiden yardımların için teşekkür ederim.
Kaan Merhaba,
Yorumun için teşekkür ederim. Kendi ilgimi çeken şeyleri yazmaya çalışıyorum sana da bir faydası olduysa ne mutlu bana. CGN ile IP almak ne yazık ki dışarıdan eve erişmeyi son derece zorlaştıran bir şey. Teknik olarak bazı çözümler olabilir fakat bu da muhtemelen internet hızını çok düşürecektir. Sana tavsiyem teknik bir çözüm aramadan önce ISP ile görüşmen. Çoğu zaman ISP’nin müşteri hizmetlerine evden çalıştığını, port yönlendirme ihtiyacın olduğunu ve interneti başka türlü kullanamadığını söylediğinde seni CGN havuzundan ayırıyorlar. O yüzden önce müşteri hizmetleriyle bir görüş derim.
DynamicDNS hizmeti veren siteler senin derdini çözmeyecektir çünkü modemin aldığı IP’ye dışarıdan erişmek mümkün değil CGN’de.
Bir müşteri hizmetleri ile görüş eğer çözüm olmazsa ne yapabileceğimizi konuşuruz.
Abi tekrardan merhaba, aradım müşteri temsilcisini sabit ip satmaya çalışıyorlar. Dedim sabit ipsiz istiyorum. Yok. Efendim manual ip verilecek, daha sonra sistem sizi tekrardan havuza atar. Diyor. Abi nasıl bir yol izlemeliyim
Abi yavaş yavaş akıllı ev ürünleri almaya başladım. Dün xiaomi’nin rgb led 2 li ampülünü siparişini verdim. Dün twittere attığın satıcının kampanyasını(xiami güvenlik paketi) kaçırdım. Yavaş yavaş biriktirdiğim harclıklsrımla diğer akıllı ev ürünlerini sistemini alacağım. Abi bu arada iss yi değiştirmeyi düşünüyorum. Çünkü sabit ip satmaya çalışıyor. Abi verrdeğin desteğinle gerekirse İnternetim yavaşlasın önemli değil, abi yardımlarını bekliyorum. Cevap için şimdiden teşekkür ederim.
Selam Kaan,
Senin yerinde olsam ilk etapta hemen ISP’imi değiştirmezdim. Çünkü evi uzaktan kontrol etmen ilk etapta sana yüzde yüz fayda sağlamayabilir. Bana kalırsa önce biraz Home Assistant ile haşır neşir olup bazı otomasyonlar öğrenmek aldığın donanımları Home Assistant’a bağlamak daha faydalı olabilir. Aldığın ampüller de muhtemelen HA’ya bağlanıyordur ve aynı zamanda kendi uygulamasından da kontrol edilebiliyordur. Biraz bunları denemeni sonrasında gerçekten senin dışarıdan kontrol etmen gereken bir durum varsa o zaman dışarıdan kontrole yönelmeni tavsiye ederim. Sevgiler.
Hass.io projesine bir süredir ilgim var ve Türkçe bir blog yazısı okumak açıkçası iyi geldi. Home Assistant’ın sitesinde özellikle A2 micro sd kart kullanın demişler. Sizin yazınızı da okuduktan sonra Sandisk Extreme Pro serisi bir kart satın aldım. Sizce A2 kartlar gözle görünür bir şekilde aman aman sisteme etki ediyor mu ? Bir de Home Assistant projesini henüz yükleme şansım olmadı ama (Join Tasker – Joaoapps Join) tarzı eklentiler size yorum yapan Kaan arkadaşın uzaktan yönetme sorununu çözebilir mi ? Son olarak Home Assistant’ın aylık paralı aboneliği sayesinde telefon uygulaması ile bağlanabiliniyor sanırım.
Selamlar,
Yorumunuz için teşekkür ederim. A2 kartlar bence performansa olumlu olarak etki ediyorlar. Home Assistant düşük veriyle olsa bile sık sık hafıza kartını okuyor ve yazıyor bu da kartın ömrü için uzun vadede sorun yaşatabiliyor. Bence a2 sınıfının performans kadar bu anlamda da stabilize açısından faydası oluyor. Kaan dostumuzun problemi CGN arkasından bağlanması olduğu için sabit ip almadan ya da sistemini vpn’e bağlamadan yönetmesi pek mümkün değil. Nabu Casa’nın verdiği bu aylık ücretli hizmetle telefonunuzu daha kolay şekilde bağlamanız mümkün olsa da aynı işlevi bir kaç ayarla hiç para vermeden de yapmanız mümkün.
Merhabalar,
Kurulum yaptım ancak configuration.yaml dosyasını editleyemiyorum.
Bu konuda da nasıl yapılacağını anlatan rehber yayınlayabilirmisiniz,
selamunaleykum.elimde raspberry pi 2 model b var.Home asistans kurmak ve kullanmak istiyorum.Bununla ilgili dosyayı home asistant sitesinde bulamadım.Nasıl kurulum yapabilirim.Yardımcı olursanız sevinirim.