
Geçtiğimiz yazılarda Home Assistant’ın ne olduğuna ve nasıl kolayca kurabileceğinize bakmıştık. Bu yazımızda ise Home Assistant ilk ayarları ele alıyoruz. Onboarding olarak adlandırılan bu süreçte evimizin temel bilgilerini Home Assistant’a tanıtıp sonrasında ise ilk cihazlarımızı Home Assistant’a ekleyeceğiz ve bu cihazları arayüzde görüntüleyeceğiz.
Bunun için bize ilk gereken şey elbette ev ağınızda çalışan bir Home Assistant yazılımı. İsterseniz benim kolay kurulum yazımı takip etmiş olun isterseniz Docker üzerinde ya da sanal makine olarak çalıştırın farketmez. Temel olarak günün sonunda alacağınız çıktı aynı olacak.
Sen Kimsin? Evin Nerede?
Home Assistant’ı ilk olarak çalıştırdığımız IP adresine gidelim. Bunun için http://homeassistant.local:8123 IP adresini ya da <ip-adresi>:8123 adresini deneyebilirsiniz. Tavsiyem bir şekilde Home Assistant IP’sini sabitlemeniz olacak. Örneğin ben kendi evimde 192.168.1.3 adresini kullanıyorum.
Bu adrese girdiğinizde ve Home Assistant çalışıyorsa karşılama ekranı çıkacaktır. Bu ekran sayesinde Home Assistant ilk ayarları kolayca yapmamızı sağlıyor. İlk yapmamız gereken bir kullanıcı hesabı oluşturmak.

İlk çalıştırmada Home Assistant, İngilizce olarak çalışıyor ama daha sonra dilini Türkçe’ye ayarlamak mümkün. Bu ekranda ismimizi, kullanıcı adımızı ve daha sonra bu kullanıcıya erişmek için gerekli parolamızı giriyoruz ve bir kullanıcı hesabı oluşturmak için Create Account butonuna tıklıyoruz. Bu sayede Home Assistant’a kendimizi tanıtmış oluyoruz.
Daha önce de bahsettiğim gibi bu kullanıcı bilgisi tamamen yerel ağınıza kurduğunuz HA’de kalıyor. Bu sayede mahremiyetinizi en üst seviyede kurmanız mümkün. Butona tıkladıktan sonra Home Assistant bu sefer kurulum yaptığınız yerin konumuyla ilgili bilgi istiyor.
Bu ekranda evinize bir isim verebilirsiniz. Daha sonra haritadan evinizin tam olarak konumunu seçebilirsiniz. Evinizin konumu da tıpkı kullanıcı hesabınız gibi yerel ağınızın dışına çıkmıyor. Bu bilgi sadece gece / gündüze bağlı otomasyonları çalıştırmak, konum bazlı otomasyonlar yapmanıza izin vermek gibi amaçlarla kullanılıyor. Dilerseniz detect tuşunu kullanarak konumuzun algılanmasını sağlayabilirsiniz.
Yine bu ekranda evinizin deniz seviyesinden yüksekliğini ve kullanmak istediğiniz ölçü birimlerini seçebilirsiniz.
Hocam sizde hangi donanımlar vardı?
Home Assistant evinizi de oluşturduktan sonra ayarları bitirmek ve sizi karşılamak için son bir adıma ihtiyaç duyuyor. O da kullandığınız donanımları Home Assistant’a eklemek.
Akıllı ev cihazlarının bir kısmı yerel ağınızda kolayca keşfedebilebilmek ve kullanılabilmek için çeşitli protokoller üzerinden yayın yaparlar. Bu yayın sayesinde örneğin cep telefonu uygulamasıyla donanımınızı eşleştirebilir sonrasındaysa yine telefon üzerinden cihazınızı kontrol edebilirsiniz. İşte Home Assistant da ağınızı tarar ve ilk etapta kolayca iletişim kurabileceği donanımları size listeler.

Örnekte görebileceğiniz gibi Home Assistant benim bu ekran üzerinden ekleyebileceğim üç tane donanım buldu. Bunlar Televizyonum (dahili Google Cast özelliği var. Televizyon aldım ben ya bahsetmiş miydim ondan.), modemim ve aydınlatmaları yönettiğim cihaz olan Raspbee’nin yazılımı deCONZ.
Eğer dilersem bu cihazları bu aşamada ekleyip ayarlayabilir ya da yoluma devam edebilirim. Cihazları eklerken temelde iki farklı senaryomuz var. İlki başkaca bir iş yapmaya gerek kalmadan Home Assistant’a eklenen cihazlar. Örneğin Google Cast gibi.
Öte yandan bazı cihazlar ya da yazılımlarsa entegrasyonun kurulması için bir aksiyon almanızı gerektirir. Örneğin Philips Hue’da köprünün üzerinde yer alan butona basmanız ya da deCONZ’da yazılımın ara yüzünden izin vermeniz gerekmektedir. Home Assistant böyle durumlarda entegrasyonu kurmaya başladığınızda size ne yapmanız gerektiğini söyler ve siz aksiyon alana kadar bekler.
Yukarıdaki örnekte göreceğiniz gibi deCONZ köprüsü için gerektiği noktada yazılıma gittim onayı verdim ve entegrasyon akışı devam etti. Bu entegrasyondan gelen tüm cihazları da listeledi istediklerimi ilgili alanlara ekledikten sonra artık hazırım.
Home Assistant ilk ayarları yaptık. Şimdi ne olacak?
İlk ayarlarınızı yaptıktan sonra Home Assistant’a iniş yapmış olacaksınız. Eğer keşfedilen entegrasyonları da eklediyseniz bunlar da ana sayfanızda kendisine yer bulmaya başlayacak. Ben evde bu yazıyı kaleme almak için üçüncü bir Home Assistant çalıştırmaya başladım. Aşağıda onun ekran görüntüsünü bulabilirsiniz.

Gördüğünüz gibi evdeki cihazları artık buradan kontrol edebiliyorum. Şu an için ana sayfamız otomatik oluşturuldu ve bir miktar da bize aslında çok da gerekli olmayan veri içeriyor.
Gelecek yazıda Home Assistant ana sayfasında yer alan bileşenleri tanımaya başlayacağız. O zamana kadar blogdaki diğer yazılara göz atabilir ya da Home Assistant’ı kurcalamaya başlayabilirsiniz.
Okuduğunuz için teşekkürler.
Bir yanıt bırakın