Home Assistant: Hassio, Hassos ve Core! Ne çok terim var!

bilgisayar kodlayan kişi

Home Assistant ile ilgilenmeye başladığımdan beri çok gelişme oldu. Proje bir pip paketi olmaktan etrafında dev bir ekosistem barındırmaya başlayan yeni bir yere evrildi. Bu evrimin içinde Home Assistant da kabuk değiştirdi ve bu kabuk değişimi isimlerin biraz karışmasına neden oldu. Bu yazıda bu konuya biraz açıklık getirmeye çalışalım.

Home Assistant nedir?

Eğer ev otomasyonuna ilgi duyuyorsanız ve elinizi biraz kirletmekten de çekinmiyorsanız Home Assistant (kısaca HA) ile istediğiniz hemen her şeyi yapmanız mümkün. HA ile ilgili daha fazla yazı okumak için lütfen arşive göz atın. Bu yazı daha çok bazı terimlerle ilgili olacak.

Daha dünya gençken ve yeryüzü kendi halindeyken bundan seneler seneler önce HA sadece bir Python uygulamasıydı. Dolayısıyla HA diye kastettiğimiz şey bu uygulamanın kendisiydi. Yıllar geçtikçe Home Assistant projesi bir Python uygulamasından yola çıkan ve gelişen bir ekosisteme dönüştü. Bunun sonucu olarak programın yanına yeni uygulamalar da katıldı.

İnsanların Home Assistant’ı daha kolay kurması ve kullanmasında engel olan teknik bariyeri azaltmak için proje tek kart bilgisayarlar için bir imaj hazırlamaya karar verdi ve bu imajın az bakım gerektirmesi için bir de supervisor yazılımını projeye ekledi. Sırayla HassOS ve HASS.io Supervisor olarak adlandırılan bu yazılımlar binlerce insanın temel Linux bilgisi, virtual env yapılandırma gereksinimi gibi bilgilere ihtiyacı olmadan Home Assistant kullanmasına imkan verdi.

Peki işler nasıl karıştı?

Home Assistant projesi 29 Ocak 2019 tarihinde insanların kafasında oluşan soru işaretlerini gidermek için isimlendirme politikasında değişikliğe gitti ve bu biraz daha kafa karışıklığına sebep oldu. Mevcut durumda isimlendirme şu şekilde:

Home Assistant: Kullandığınız donanım için indirdiğiniz ve içindeki işletim sistemi üzerinde hem Core hem de Supervisor yazılımlarını barındıran en kolay kullanılan ve gerçekten özel bir gereksiniminiz yoksa sizin de kullanmanızı tavsiye ettiğim kalıp. Bu kalıbı nasıl kullanabileceğinizi merak ediyorsanız kurulum yazımızı inceleyin.

HA Core: Adı üstünde projenin Python uygulamasını içeren ve supervisor olmadan Python destekleyen herhangi bir cihazda çalıştırabileceğiniz temel yazılım. Bu yazılımı kurduğunuzda tek eksiğiniz Supervisor ve add-on’lar olacaktır ve elbette güncelleme gibi konular sizin sorumluluğunuzda olacaktır. Eğer HA kurmak istediğiniz cihazı sadece bu işe ayıramıyorsanız, özel bir ayar gereksiniminiz varsa ve Linux komut satırında çalışmak konusunda temel bir bilginiz varsa kurulumu bu şekilde de yapabilirsiniz.

Şu anda Hass.io terimi çok fazla kullanılmıyor ve topluluk da yeni isimlendirmeyi benimsemiş gibi gözüküyor. Eğer 29 Ocak 2019’dan daha eski bir belge takip ediyor ya da video izliyorsanız yine de eski terimleri görmeniz mümkün. Bu konuda kafa karışıklığı yaşamak istemiyorsanız daha güncel belge ve videoları takip etmenizi tavsiye ederim.

Peki Kurulum Yöntemleri Açısından?

Kurulum yöntemleri de özellikle bizim Discord grubunda çok tartışılan bir mesele. Eğer amacınız ev otomasyonuysa en basit kurulum en iyisidir kuralını unutmayın. İngilizce KISS (keep it simple stupid) diye adlandırılan ve sistemlerin kompleks değil olabildiğince basit olmasını savunan kavram burada da geçerli. Home Assistant sahibi olmanın birden faza yöntemi var ama eğer özellikle ihtiyacınız yoksa en basitini seçin.

Home Assistant: Bu yöntemde yapmanız gereken tek şey web sitesindeki yazılımı indirmek bir hafıza kartı ya da (donanımınız destekliyorsa) USB belleğe yazmak. Gücü ve ağ kablosunu bağladığınızda geri kalan her şey kendi kendine olacaktır.

Home Assistant Core: Bu yöntemde eğer supervisor eklentilerini istemiyorsanız ve mevcutta bir sisteminiz varsa bir Virtual Env altında HA kurulumu yapabilirsiniz. İlk ve orijinal kurulum yolu olsa da ekip bunu sadece geliştiricilere öneriyor.

Home Assistant Core on Docker: HA, Core ve tüm add-on’ları aynı zamanda birer Docker konteyneri olarak dağıtıyor. Ben sadece kendi sistemimde Core kullanmak istiyorum ama bunu Docker ile yapmak istiyorum derseniz bu yöntemi de deneyebilirsiniz.

Supervised Install: HA’in kendi dağıttığı imajla ya da bu imajın temelinde kullandığı işletim sistemiyle değil de örneğin rasbian gibi bir işletim sisteminde çalışmak ama aynı zamanda eklentileri de kurmak istiyorsanız bu metot size göre. Burada supervisor’ü kurup onun bir iç ağ oluşturmasını ve üstünde de tüm eklentiler ve core’un docker’la ayağa kalkmasını sağlıyoruz. Uyarmadı demeyin hem bakması zahmetli bir yöntem bu hem de bir sorunla karşılaşırsanız düzeltmek için Docker ve Linux ile ilgili bilginiz olması gerekiyor.

Özetle eğer kurulum yapmakla uzun uzun vakit harcamak istemiyorsanız size tavsiyem doğrudan kalıpla HA kurmak olacak. Diğer yöntemleri kullanıyorsanız destek isterken (forum, topluluk, Akıllı evler discord grubu) mutlaka kurulumunuzun nasıl yaptığınızı da eklemeyi unutmayın.

Gelecek sefere kadar sağlıkla kalın!

*Kapak fotoğrafı: Work vector created by stories – www.freepik.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*