
Home Assistant eklentileri ya da İngilizce karşılığıyla add-on’lar Home Assistant yeteneklerini geliştiren ve HA’den bağımsız çalışan yazılımlardır. Bu yazılımlar sayesinde hem HA’nın yeteneklerini geliştirebilir hem de evinizde tek bir donanım üzerinden çok fazla yazılım kullanarak aldığınız verimi arttırabilirsiniz. Bu yazıda eklentileri nasıl kuracağımızı anlatacağım. Gelecek yazıdaysa herkese tavsiye ettiğim üç eklentiyi size tanıtmaya çalışacağım.
Eğer daha önce Home Assistant kullanmadıysanız ve ev otomasyonuna giriş yapmak istiyorsanız bu yazıya yok ben duydum ama kurmadım derseniz kurulum yazımıza ve ben kurmayı denedim ama farklı kurulum metotları olduğunu duydum derseniz şu yazımıza göz atabilirsiniz.
Home Assistant Eklentileri: Eklenti Neydi?
Eğer standart bir Home Assistant kurulumu yaptıysanız bu kurulum üzerine eklenti kurmanız son derece kolay olacaktır. Eklentiler başta da belirttiğim gibi HA’den bağımsız çalışan yazılımlardır ve bu yazılımlar kimi zaman AdGuard gibi ağınızda reklam ve takip yazılımlarının çalışmasını engeller kimi zaman da SSH eklentisi gibi Home Assistant’ın dosyalarına erişmenizi sağlar ya da Spotify eklentisi gibi kurulumunuza ek özellikler ekler.
Her bir eklenti teknik olarak birer Docker konteyneri olarak çalışır bu sayede eklentiler kural olarak birbirinden etkilenmezler. Aynı zamanda kolayca güncellenebilirler ve ayarlanmaları arayüz üzerinden çok kolaydır. Her bir eklenti bir depo içinde yer alır. Bu depolara internet üzerinden arayarak ulaşabilirsiniz. HA kurulumu ile birlikte resmi depo ve topluluk deposu ön tanımlı gelmektedir.
Eklenti Kuralım!
Home Assistant eklentileri kolaylıkla kurulabilir. Yeni bir eklenti kurmak için önce Home Assistant arayüzüne bağlanın ve sol tarafta yer alan supervisor yazısına tıklayın. Açılan menüde üstte yer alan Add-On Store* (Eklenti Dükkanı) bağlantısını izleyin. Bu sayfada hem resmi hem de topluluk eklentilerini görebilirsiniz.

Aktif olarak 60 civarında eklenti var. Bu eklentilerin bazıları sadece belli platformlarda çalışmakta ama bir kaç istisna hariç her eklentiyi kurabilirsiniz. Bir eklenti kurmaksa son derece kolay. Kurmak istediğiniz eklentinin üstüne tıklayın. Açılan ekranda Install tuşuna basarak eklentiyi yükleyebilirsiniz.
Eklentim Kurulmuyor!
Özellikle SD kart ile çalışan tek kart bilgisayarlarda kimi zaman eklentilerin indirilmesi ve kurulması biraz süre alabiliyor. HA arayüzü ise bunu her zaman başarıyla gösteremebiliyor. O yüzden bir hata mı var diye bakmadan önce biraz sisteminize süre vermenizi tavsiye ederim.
Yükleme ekranında aynı zamanda eklentinin tanıtımını içeren İngilizce bir metin de bulabilirsiniz. Bir yandan yüklemeyi tamamlarken bir yandan bu metni de inceleyebilirsiniz.
Yükleme tamamlandığında az önce yüklediğiniz eklentiyi Dashboard sekmesinde bulabilirsiniz. Benim şu an kullandığım eklentileri aşağıda yer alıyor.

Kurduğunuz eklenti kendi kendine çalışmaya başlamayacaktır. Eklentiyi çalıştırmak için kimi zaman ayar yapmanız ya da en azından başlat komutunu vermeniz gerekmekte.
Bir eklentinin üstüne tıkladığınızda o eklentinin detay sayfasına gidebilirsiniz. Burada temel olarak eklenti ile ilgili bilgiler alabilir, ayarları yapabilir ve eklentiyi başlatıp durdurabilirsiniz. Detayları kendiniz de keşfedebilirsiniz ama bir kaç önemli noktaya dikkat çekmek isterim.
Otomatik Başlatma: Start on Boot ayarıyla eklentiyi sisteminiz açılırken otomatik olarak başlatabilirsiniz. SSH, SAMBA gibi kritik eklentilerde mutlaka tavsiye ederim.
Felaket durumu: Watchdog özelliğiyle eklenti eğer çalışmayı bırakırsa eklentiyi tekrar otomatik olarak sıfırdan başlatabilirsiniz.

Bir Eklentiyi Ayarlamak
Bir eklentiyi ayarlamak görece kolaydır. Biraz dikkat ve biraz belge okuyarak eklentinizi birkaç dakika içinde çalışabilir hale getirebilirsiniz.
Öncelikle hem resmi eklentilerin hem de topluluk eklentilerinin düzgün bir belgelendirmesi olduğunu söylemek isterim. Her eklentinin kendi sayfasında bulacağınız Documentation – Belgelendirme sekmesinde yer alan belgeyi bir okuyun derim. Bu belgede ayar dosyasında opsiyonel ve zorunlu olarak nelerin bulunması gerektiğini görebilirsiniz. Bu noktadan sonra ayarlar sekmesine geçebilirsiniz.
Ayarlar sekmesi temel olarak iki bölüme ayrılmıştır. Ayarlar ismindeki ilk bölümde eklentinin çalışabilmesi için gerekli ayarı yapmanız beklenmektedir. Hemen her eklenti ön tanımlı zorunlu ayarları burada getirir ve size kalan çoğu zaman boşlukları kendinize göre doldurmaktır. Ayrıca opsiyonel ayarları da istiyorsanız bunları da kendinize göre ekleyebilirsiniz.

Ayarlar sekmesinin ikinci bölümünde ise network ayarları yer almaktadır. Bazı eklentiler size kullanabileceğiniz bir arayüz ya da çalışmak için network bağlantısına ihtiyaç duyabilirler. Bu kısımda bu gereksinimler için port ayarlarını yapabilirsiniz. Ne yaptığınızı kesin olarak bilmediğiniz durumlarda bu ayarları değiştirmenizi pek tavsiye etmiyorum.
Ayarlarınızı yapıp kaydet butonuna bastıktan sonra eklentinizi çalıştırmaya hazırsınız demektir. Eklentiyi başlattığınızda ilgili kayıt dosyası Log sekmesinde oluşmaya başlayacaktır. Olası bir hata için bu kayıt dosyasına göz atabilirsiniz.

Home Assistant Eklentileri ile Hayat Daha Güzel!
Bu yazıda Home Assistant eklentilerinden genel olarak bahsetmeye çalıştım. Eğer siz de Home Assistant kullanıyorsanız bir kaç eklenti kurmayı ve gelen yeni özellikleri kullanmayı ihmal etmeyin. Sevdiğiniz eklentileri bana iletirseniz birlikte incelme şansımız olabilir blogda.
Bir sonraki yazıya kadar sağlıkla kalın.
*: Ben yazıyı yazdığım tarihte bu kısım henüz dilimize çevrilmemişti.
Kapak Görseli: People vector created by stories – www.freepik.com
Bir yanıt bırakın